Aankomende activiteiten

  • No Events
juni 2024
MDWDVZZ
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« mei   jul »

Chatney maken

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase keuken Indiase en Pakistaanse keuken. De oorsprong van het woord chutney ligt in het Hindi-woord: चटनी, uitgesproken als caṭnī.

In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo’n chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt.
De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen te stampen. Daarvoor wordt vaak een stenen vijzel gebruikt. In Europa en Noord-Amerika gebruikt men chutneys die langdurig kunnen worden bewaard. Daartoe worden er plantaardige olie, azijn of citroensap toegevoegd, evenals veel suiker. Zo wordt chutney op dezelfde manier houdbaar als jam.

De in Nederland bekendste variant is mangochutney, een zeer dikke vruchtenpuree die te combineren is met kip of curry. Traditioneel wordt mangochutney van onrijpe, nog groene mango’s gemaakt.

In het begin van de 17e eeuw, rond 1600, werden chutneys voor het eerst naar Europese landen zoals Engeland en Frankrijk verscheept. Het waren luxe producten. In de 19e eeuw kwamen industrieel bereide chutneymerken beschikbaar, speciaal aangepast aan de westerse smaak.

Tijdens de workshop Chatney maken leert u 3 verschillende chatneys maken:  – Mango chatney  – Aardappel chatney  – Tomaten/tamarinde chatney

Elk van de chatneys kent een andere bereidingswijze. De verschillende bereidingswijzen vormen de basis voor het maken van anderssoortige chatneys.  Een workshop kent maximaal 12 deelnemers. Op deze wijze wordt elke deelnemer in de gelegenheid gesteld om de leerdoelen goed in de praktijk te brengen.

Voor deelname aan de workshop chatney maken is het prettig wanneer de deelnemers zelf de volgende items meenemen:  rasp.

Spring naar toolbar